‘BAD MOMS’

 

Heerlijke vakantie gehad? Genoten van de rust en de mensen om je heen?

Alle stress is van je af gevallen en je bent goed uitgerust. Dit gevoel wil je vasthouden.

Daarom ga je het nu allemaal anders aanpakken! Je laat het niet weer zover komen. Nieuwe voornemens, andere prioriteiten. Niets meer op z´n beloop, maar structuur, afspraken en regels. Dan komt het vast niet weer zover dat  je met zo´n vermoeid gevoel op vakantie gaat…

Dát had ik me voorgenomen aan het einde van de vakantie. Totdat ik samen met mijn dochter de film ‘Bad moms’ ging bekijken….

 

Voor velen is het wel herkenbaar dat je het allemaal goed voor elkaar wil hebben: Een carrière; lieve verzorgde kinderen die op allerlei vlak goed presteren; een lieve, leuke partner hebben en zijn; met een hoop romantiek; een huis die er spik en span uitziet; cursussen en trainingen volgen; gezonde voeding op tafel; sporten; een leuk, sociaal leven etc. etc. Voor je het weet loop je jezelf voorbij en weet je van voor niet meer dat je van achter leeft.

 

VERLIES

Dit gevoel kan je een burn-out opleveren. Er zijn (te) hoge verwachtingen die je niet waar kunt maken, waardoor je teleurgesteld bent in jezelf en in anderen. Je lijf geeft allerlei signalen af dat het niet meer gaat, maar je blijft doorgaan want je hebt een ideaal.

Feitelijk is het een verlies dat je lijdt, want je kunt niet voldoen aan je gestelde idealen. Dit geeft frustratie en teleurstelling want je had het zo anders voor ogen. Dus worden er andere manieren bedacht om aan deze idealen te voldoen. Dit kan werken. Maar als de verwachtingen te hoog blijken, gaat het niet lukken en wordt het een negatieve spiraal van emoties.

 

Verliescirkel

Een verlies vraagt om rouw, ook als het een verlies van idealen is. Rouw kun je zien als een circulair proces wat de Verliescirkel genoemd wordt:

* Je hecht je ergens aan

* Dit raak je kwijt waardoor er afscheid genomen moet worden

* Er volgt een rouwproces

* Er kan hierdoor betekenis gegeven worden aan het verlies

* Waardoor er weer nieuw contact gemaakt kan worden.

( Zie figuur 3.2 Hechtingscirkel; note 1).

Als je in een negatieve spiraal terecht komt, geeft dit aan dat je een groot deel van de Verliescirkel overslaat. Je constateert dat het je niet lukt aan de idealen te voldoen en neemt een soort van afscheid. Maar niet van de idealen, maar van de manier waarop je het niet hebt kunnen volbrengen. Je gaat rechtstreeks door naar Contact en probeert opnieuw, misschien op een andere manier, te Hechten aan de gestelde idealen.

 

FILM ‘BAD MOMS’

In de film ‘Bad moms’ wordt mooi weergegeven hoe een dergelijke Verliescirkel doorlopen kan worden. Een heerlijke “over the top” feel-good movie over een vrouw die aan bepaalde idealen wil voldoen.

Als het allemaal niet meer lukt, probeert ze niet weer een nieuwe manier te vinden om aan al die verwachtingen te voldoen. Ze neemt afscheid van haar idealen en rouwt hierom.

Natuurlijk heeft dit allerlei gevolgen en wordt ze een ‘Bad mom’.  Wat met name inhoud “nee-zeggen” tegen alles en iedereen, en voor zichzelf kiezen. Door haar rouwproces kan ze betekenis geven aan haar status van ‘Bad mom’ en de idealen die daar bij horen. Zij is blij met zichzelf en hierdoor is haar omgeving blij met haar. Eind goed, al goed. Maar ja, zoals met elke film: Je zou het zelf moeten zien!

Wat betreft mezelf: ik heb een nieuw voornemen om uitgerust aan de volgende vakantie te beginnen. Ik zeg vaker nee en kies meer voor mezelf in plaats van het willen voldoen aan allerlei idealen en verwachtingen.

Kortom: I’ll become a ‘Bad mom’! ??

 

Note 1. Voor het rouwproces wordt vaak een circulair model gebruikt. Deze cirkel wordt afwisselend Verliescirkel, Hechtingscirkel en Transitiecirkel genoemd. (George Kohlrieser (2006), Wibe Veenbaas (2006), Riet Fiddelaers-Jaspers (2011) e.a.).


Bron: Mönnink de H. Verlieskunde, methodisch kompas voor de beroepspraktijk Reed Business Education Amsterdam 2015

 

 Share the post ”‘Bad moms’”

       

Blog Bad Moms Blog Bad Moms
Blog Bad moms Verliescirkel Blog Bad moms Verliescirkel