Rouw- en verliesbegeleiding

Rouw gaat niet alleen over het verlies van iets of iemand, het kan ook betrekking hebben op verlies van relaties, zekerheden in het leven, idealen, vertrouwen of toekomstverwachting.
Het doormaken van een verlies beïnvloedt het hele leven. Niets lijkt meer hetzelfde als ervoor. Mensen kunnen zich erg alleen of kwetsbaar voelen, er gebeurt veel van binnen waar ze soms geen grip meer op hebben. Iemand die een verlies doormaakt, kan zich vervreemd voelen van de omgeving en relaties omdat anderen ‘gewoon’ doorleven terwijl voor de rouwende ineens alles stil lijkt te staan.

 

Rouw kan gezien worden als het proces van je aanpassen aan een situatie die helemaal anders is geworden. Ieder mens rouwt op zijn eigen manier. Dat wordt mede bepaald door persoonlijkheid, leeftijd, omgeving, geloof en leefomstandigheden.
Wat voor de één even zuchten is, kan voor de ander als een blok op de maag liggen. Iedereen verwerkt verlies op een eigen, unieke manier. Soms is dat een effectieve manier, soms is die manier niet helpend.

 

Is dit laatste bij jou het geval, dan kan ik je begeleiden hoe je daar mee om kunt gaan. Ik zal uitleg geven over de verschillende fases in verwerking. Daarbij geef ik inzichten welke manier van verwerken voor jou wel effectief kan zijn. Dit helpt je om je verlies beter te hanteren.

 

Door individuele gesprekken aan te gaan, kunnen we er samen voor zorgen dat het verlies niet meer je dagelijks leven bepaald.

 

 

 

Ik begeleid je om de grip op je leven terug te krijgen