Contextuele hulpverlening

playmobielContext wordt in de Van Dale vertaald door Samenhang. Contextuele hulpverlening heeft alles te maken met de samenhang van jou en je familierelaties. Er wordt rekening gehouden met de totale achtergrond van jouw leven. Er wordt aandacht besteed aan jouw gezin en de familie waarin je bent opgegroeid. Daardoor krijg je meer zicht op hoe je bent geworden en wie je bent.De contextuele therapie is ontwikkeld door de hongaars-amerikaanse psychiater en gezinstherapeut Ivan Boszormenyi-Nagy.

 

Als je opgroeit, ontmoet je mensen waarmee je een relatie aangaat. Omdat mensen een rechtvaardig balans willen hebben tussen geven en nemen, ga je je aanpassen aan deze relaties met de kwaliteiten die in je zitten. Dat wil zeggen als mensen geven, ontstaat er een soort recht op ontvangen. En als men het gevoel heeft iets niet goed gedaan te hebben en zich daarover schuldig voelt (loyaliteit), wil men iets doen om het goed te maken. Het kan een mens vormen tot een evenwichtige persoonlijkheid, die de uitdagingen van het leven op de verschillende terreinen voldoende aankan. Maar als in het ‘geven en ontvangen’ geen balans is geweest en/of niet is, kan zich dit uiten in klachten als bijvoorbeeld onzekerheid, schuldgevoelens, oververmoeidheid. Het kan doorwerken in werksituaties, rond gezondheid/ziekte, in nieuwe relaties en de opvoeding van de kinderen.

 

“Later in gesprekken leerde ze ons hoe families in elkaar zaten en hoe je op elkaar reageert in moeilijke omstandigheden en in het proces wat je doormaakt”.

 

Bij Contextuele hulpverlening gaat het om het bewust worden van wat je hebt ervaren en meegekregen in het gezin waarin je bent geboren en opgegroeid. Bewustworden van het feit dat dit sterk bepalend is voor hoe je plek in het leven nu ervaart. Bewustwording van je interne en externe dialoog. Samen gaan we aan de slag om dit helder te krijgen, zodat je in staat bent een verstoorde balans zelf weer in evenwicht te brengen. Soms samen met de relaties om je heen. Soms middels playmobil poppetjes, zodat we je familie kunnen visualiseren en je plaats hierbinnen. Zo verkrijg je snel nieuwe inzichten, vaak een echte eyeopener.

Ik begeleid je om de grip op je leven terug te krijgen