Labyrinthoss® Rouwkwartet – een andere manier van rouwbegeleiding
Labyrinthoss® Rouwkwartet – een andere manier van rouwbegeleiding

Vier dames van de afdeling revalidatie spelen het Labyrinthoss® Rouwkwartet. Ieder met haar eigen verlies en het verdriet daarover. Het doel van het Rouwkwartet was om dit bespreekbaar te maken.
Maar daar was nog geen tijd voor, eerst moest het spel gespeeld worden! In al hun traagheid, werden ze fanatiek: “Oh, jij speelt vals!”.

Het Labyrinthoss® Rouwkwartet

Het Labyrinthoss® Rouwkwartet is ontwikkeld als methode voor de hulpverlener om op een laagdrempelige manier een verlies aan te kaarten. Niet alleen gericht op rouwbegeleiding bij overlijden en/of eenzaamheid, maar op verlies in de breedste zin van het woord. Het kan dus bijvoorbeeld ook gaan om verlies van baan, huwelijk of gezondheid.

Rouwbegeleiding

Het is een spel met beelden en teksten dat een handvat biedt om over het verlies te praten, inzichten te verkrijgen, lotgenoten te ontmoeten. Of zoals een deelnemer van Grip op Baanverlies zei: “Ik neem mee dat het verdriet er mag zijn en dat ik me dus niet heb aangesteld toen ik net thuis zat en daar echt niet blij mee was.”

Het kwartet kan ook één op één ingezet worden. De cliënt hoeft dan niet direct over zichzelf en zijn of haar emoties te praten, maar heeft aan de hand van een kaart(en) gespreksstof en aanknopingspunten. De afbeeldingen en thema’s kunnen ook dienen ter ondersteuning van psycho-educatie tijdens de rouwbegeleiding. “Het meest bijgebleven is de “rouwcirkel”. Met name dat je de tijd moet nemen om je verdriet te verwerken op een goede, bij jouw passende, manier” aldus een cliënt tijdens een individueel gesprek over verwerking echtscheiding.

Rouwbegeleiding

Toen de dames het spel uitgespeeld hadden, spraken we nog na over bepaalde thema’s van verlies. Hoe mooi om te zien dat de reacties over het Rouwkwartet uiteenliepen. Van een opgelucht “Kan eindelijk over gemis praten met lotgenoten” tot een bozig “Weet u wel wat u losmaakt? Daar moet u heel voorzichtig mee zijn!”
Dat laatste was wat mij betreft het grootste compliment. Het Rouwkwartet maakt wat los en heeft daardoor zijn doel bereikt. Daarna is het aan ons hulpverleners om zorg te dragen voor dit verdriet wat loskomt.

 

Voor meer informatie over het Labyrinthoss® Rouwkwartet en de bijbehorende training check https://www.labyrinthoss.nl/aanbod/rouwkwartet