Training ‘Kaart het verlies aan!’
Een training voor bedrijven en instellingen in rouwbegeleiding
Aandacht voor rouw op de werkvloer lijkt in het algemeen summier aanwezig te zijn. Mensen vinden het vaak lastig om in hun werkomgeving woorden aan hun verlies te geven. Dat geldt voor de rouwende, maar ook collega’s en leidinggevenden vinden het vaak moeilijk met verlies om te gaan. Terwijl het verdriet zeker aanwezig is, zelfs zo hevig dat werk verrichten soms niet mogelijk is.
Volgens cijfers van ArboNed levert het verlies van een dierbare gemiddeld 170 dagen verzuim op. En dan zijn de verzuimdagen met een andere reden dan rouw, maar wel als gevolg van rouw, niet meegeteld. Verzwegen rouw of ‘gestolde rouw’ kan zich uiten in allerlei lichamelijke klachten en wordt vaak weggezet als een andere reden dan rouwverzuim.
De verliezen van een werknemer
Een rouwproces is niet alleen het gevolg van het verlies van een dierbare, het kan ook betrekking hebben op verlies van relaties, zekerheden in het leven, idealen, vertrouwen of toekomstverwachting.
Verliezen waar een bedrijf of een instelling mee van doen kan hebben, zijn o.a. een reorganisatie, een collega die ernstig ziek wordt of overlijdt, een collega die van baan veranderd/met pensioen gaat, verplaatsen van werkplek, sluiten van een filiaal, een fusie, andere leidinggevende, cliënten/patiënten die overlijden. In al deze gevallen kan rouwbegeleiding een uitkomst bieden.
Duaal proces
Het rouwproces is een pendelbeweging ontstaat tussen ‘Verlies’ en ‘Herstel’, zoals beschreven in het duale procesmodel (Stroebe 1999). Een positieve reactie op het ene moment kan zo weer omslaan in een negatieve reactie op het volgende moment. Er mag ruimte zijn voor de pijn van het verlies, voor afleiding en voor verder gaan met het leven.